de data aceasta in zona Vrancea, denumita si “Tara viei si vinului”, datorita suprafetei intinse cultivate cu vita de vie (aproximativ 11% din totalul arealului viticol din Romania).
Aceasta suprafata este impartita in 3 podgorii reprezentative: Cotesti, Odobesti si Panciu.
Crama Pandora are o suprafata viticola cultivata de 45 ha, 62% struguri albi si 38% struguri negri.
Acestea sunt plantate cu: Sauvignon Blanc (8,6 ha), Chardonnay (8,6 ha), Muscat Ottonel (1,75ha), Sarba (3,7 ha), Feteasca Alba (1,1 ha), Tamaioasa Romaneasca (1 ha), Plavaie (1 ha), Traminer (0,1 ha), Feteasca Neagra (6,36 ha), Cabernet Sauvignon (6,71 ha), Pinot Noir (4 ha) și Busuioaca de Bohotin (2 ha).
Inainte de a poposi la crama, vom face o scurta vizita la Muzeul Memorial ”Alexandru Vlahuta”, din Dragosloveni.
Muzeul functioneaza într-o cladire proiectata de arhitectul Alexandru Clavel, in stil arhitectonic romanesc, cu cerdac si pridvor. Acesta reconstituie atmosfera specifica secolului XIX si cuprinde: mobilier, carti din biblioteca proprie, reviste ale vremii si obiecte care au apartinut scriitorului Alexandru Vlahuta.
La casa de la Dragosloveni, scriitorul si-a petrecut cativa ani din viata, pana in 1916, an in care, obligat de inaintarea frontului, s-a refugiat la Barlad.
Scriitori romani care au fost oaspeti de seamă ai acestei case au fost: I. L. Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Bratescu-Voinesti, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Octavian Goga.
Programul il regasiti mai jos:
Plecam la ora 08:30 din Bucuresti (zona Piata Victoriei, Manufaktura - The Coffee Shop) spre Muzeul Memorial ”Alexandru Vlahuta”, din Dragosloveni. Vom face aproximativ 3 ore si jumatate, cu o scurta oprire pe drum. Vizita ghidata va dura aproximativ 45 de minute.
Ne continuam drumul spre Cotesti, urmand sa ajungem la Crama Pandora in maxim 15 minute, aproximativ la ora 13:30. Vom fi intampinati de somelierul cramei, care ne va face turul cramei si ne va plimba prin vie. Ne va explica procesul de vinificatie, dupa care urmeaza degustarea a 6 sortimente de vin, dupa cum urmeaza: Aligote Secrets, Sarba Secrets, Mon Blanc, Mon Rose, Cuvee Secrets, Cuvee Rosu by Florin Manoliu insotite de platouri cu branzeturi fine.
Dupa vizita si degustare, care dureaza aproximativ 2 ore, vom servi pranzul la crama. Vom avea timp sa ne decidem si ce vinuri vom cumpara pentru acasa, fiecare participant va putea achitizitiona de la crama vinuri cu preturi preferentiale.
Plecarea in Bucuresti va fi aproximativ la ora 17:00, urmand sa ajungem in Piata Victoriei in jurul orei 21:00.
- alte cheltuieli personale.